ШІ для аграрія


Навіщо аграрію впроваджувати системи штучного інтелекту?

Щоб зібрати весь необхідний для аналізу масив даних, потрібно здійснити 4-5 облетів дронами на рік — на певних стадіях розвитку рослин. Під час цього моніторингу робиться багато чітких знімків і вони залишаються в базі.
Фото дозволяють нам бачити, що з культурами в кожній частині поля. Та це дуже велика кількість інформації. Людина просто фізично не може проаналізувати такий масив, саме тому й було впроваджено технологію штучного інтелекту.
Ця система продовжує вчитись, але вже досить якісно розрізняє на знімках пшеницю, ріпак, пирій, свиріпу.
В цьому році ми літали над пшеницею, яка посіяна після ріпака. В даному випадку ріпак потрібно було розглядати як бур’ян. Проте якби вони літали по ріпаку, то цю культуру вже потрібно було б розглядати як основну. Це суто український кейс, в Бразилії чи США ще цього не робили.

Які переваги надає це рішення

Зібравши всю необхідну інформацію, програмі знадобиться близько двох діб, щоб повністю проаналізувати масив даних і видати фідбек по полю.
В результаті — ми отримуємо різнобічну інформацію, яка дозволяє нам запобігти багатьом важливим проблемам.
Густота рослин на гектар — дозволить визначити проблемні зони на полі. Зараз у нас 200 га ріпака під пильним наглядом. Ми побачили, що культура відстала в розвитку і не дає такої густоти, яка має бути.
Фітостан поля покаже, які є бур’яни, де і на якій стадії розвитку. На основі цієї інформації ми вже розробляємо план обробок ЗЗР на наступний рік, враховуючи існуючий стан.
Окрім цього, ми бачимо, що відбувається на полі: хвороби, недостатність фосфору, калію, азоту, поживних речовин. Наприклад, ми вносимо інсектициди лише туди, де в цьому є потреба.
І всі ці завдання вирішує одна система — Taranis. В ній же можна подивитися кожен обліт і побачити, чи наші заходи щось змінили, чи ні.
Крім штучного інтелекту для мене ще цікаві порівняльні індекси, бо вони відображають реальну ситуацію на полі. Система кожного дня надсилає звіт. Що і на якому полі зроблено — все наглядно. І у мене тільки одне бажання — максимально інтегрувати це рішення в діяльність компанії, щоб кожен з наших працівників працював з системою.
За невелику річну плату ми отримуємо обліт полів, десяток індексів, прогноз погоди — закривається багато важливих питань.
Ми це рішення вже інтегрували, і агрономи з цим працюють. На початку хлопці жартували, але зараз вже немає жартів. Якщо ми бачимо питання щодо якогось індексу, то сідаємо і починаємо розбиратися. Вже зовсім інше усвідомлення і зміна навичок.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Нанотехнології в агросфері

Зображення, що допомагають охороняти здоров'я рослин/ґрунтів